Antrenați-vă abilitățile de coordonare și motricitate
Această formă de exercițiu este recomandată atât în faza acută, cât și în faza de reabilitare. Marile avantaje ale acestui antrenament sunt că șansele de a vă răni sunt foarte mici și că aceste exerciții sunt ușor de făcut. Antrenarea coordonării musculare într-un mod conștient poate ajuta la întărirea echilibrului, face acțiunile care necesită coordonare mai ușor de realizat și poate înlocui forța pierdută..
Vă recomandam să verificați programul de antrenament cu medicul dvs., înainte de a începe de unul singur.
La început, încălziți-vă și faceți toate exercițiile încet. Când obosiți, opriți-vă. Pentru a îmbunătăți eficiența, variați programul de antrenament.
Antrenamentul senzorio-motor
Antrenamentul concentrat al interacțiunii simțurilor tale (văz, miros, gust, simțire, auz) se numește antrenament senzorio-motor. Acest tip de antrenament este foarte benefic pentru depășirea neuropatiei periferice, un posibil efect secundar al chimioterapiei. Neuropatia afectează adesea simțul tactil. Recuperarea după aceste tulburări senzoriale depinde de procesul de tratament specific și de chimioterapie. Vă puteți antrena sensibilitatea cu activități simple, de zi cu zi.
Câteva sugestii:
- Masați-vă picioarele cu o minge cu țepi în timp ce vă uitați la televizor.
- Utilizați argila de modelat pentru a vă întări mușchii mâinii și pentru a vă antrena abilitățile motorii fine. Frământați-o și modelați-o în obiecte, cum ar fi cifre sau litere.
- Întăriți-vă mușchii piciorului și abilitățile motorii fine apucând și rupând ziarul cu degetele de la picioare.
- Stimulați-vă circulația sângelui atunci când faceți băi sau dușuri, schimbând temperatura de la cald la rece.
- Încercați băi de picioare calde sau reci utilizând aparate cu role sau cu funcții de masaj cu vibrații.
- Umpleți boluri cu diferite ingrediente, de exemplu, leguminoase uscate precum mazăre, fasole și linte, dar și paste, orez, nisip, pietre, marmură, jucării etc. și concentrați-vă pe greutatea, forma sau textura suprafeței (grunjoase, netede) pentru a vă antrena percepția haptică, simțul tactil și percepția generală.
- Mergeți desculți pe diferite suprafețe (iarbă, nisip, scoarță etc.) sau desculți pe poteci.
u
Antrenarea funcției motorii
Funcția motorie este procesul de control al mișcării. Există diferite tehnici și abilități de bază: rezistență, forță, viteză, flexibilitate și coordonare. Funcția motrică și antrenamentul senzorial sunt strâns legate, deoarece toate mișcările sunt controlate continuu de informațiile simțurilor. Următoarele exerciții sunt menite să susțină interacțiunea nervilor și mușchilor dumneavoastră pentru a reduce constrângerile și pentru a vă îmbunătăți calitatea vieții. Aceste exerciții se concentrează pe echilibrul dumneavoastră. În plus, acestea contracarează orice slăbiciune musculară existentă.
Exemple de exerciții :
Mersul în vârful picioarelor
Stați în vârful picioarelor, cu călcâiele ridicate cât mai departe de podea, țineți scurt în punctul cel mai înalt și coborâți până când călcâiele ating podeaua.
Cu cât vă antrenați mai mult, cu atât deveniți mai buni. Reglați repetările și faceți cât mai multe. Luați o pauză scurtă (1-2 minute) și apoi puteți începe al doilea set.
Spălatul pe dinți într-un mod diferit
Provocați-vă creierul încercând să vă spălați pe dinți cu „cealaltă” mână. Faceți în așa fel încât această activitate să devină o nouă rutină.
Legănare de picioare în 3 puncte
Stați pe un picior. Mișcați celălalt picior într-un semicerc dând cu piciorul o dată pe podea în fața dumneavoastră, apoi o dată lângă dumneavoastră și o dată în spate. Schimbați picioarele. Alternativ : atingeți de două ori sau faceți-o în sens invers acelor de ceasornic.
Ridicări în picioare de pe scaun
Așezați-vă pe un scaun și ridicați-vă fără să vă folosiți mâinile, așezați-vă din nou. Repetați activitatea.
Exercițiu de urcare pe trepte
Căutați o scară și țineți-vă de balustradă. Puneți piciorul pe treapta cea mai îndepărtată posibil. Urcați-vă și puneți celălalt picior înapoi în poziția de pornire. După setul de repetări, faceți același lucru cu celălalt picior.
Echilibrul
În timp ce faceți acest exercițiu, asigurăți-vă că puteți să vă apucați de ceva în orice moment pentru a vă menține în poziție ridicată și pentru a vă poziționa foarte bine echipamentul de antrenament, astfel încât să nu alunece. Acest exercițiu trebuie efectuat fără încălțăminte.
Aceasta este poziția standard: stați drept și distribuiți-vă greutatea uniform pe ambele picioare, îndoiți-vă ușor genunchii și lasăți brațele să atârne pe lateral sau folosiți-le pentru a vă echilibra. Uitați-vă drept înainte; concentrarea asupra unui punct din fața dumneavoastră vă poate ajuta să vă păstrați echilibrul.
Ar trebui să creșteți nivelul de dificultate de la ușor la dificil, de la stabil la instabil, de la sarcini simple la sarcini multiple :
- Începeți prin a sta cu ambele picioare pe o suprafață solidă.
- Acum reduceți suprafața dintre picioare prin scăderea lățimii acesteia, de exemplu, puneți un picior în fața celuilalt.
- Apoi reduceți și mai mult zona dintre picioare, reducând și lungimea acesteia (stați pe un picior).
Scopul este să stați cât se poate de nemișcat, fără să vă țineți de nimic. Alegeți nivelul de dificultate pentru exercițiu, astfel încât să puteți sta în picioare fără să vă țineți timp de 20 de secunde sau fără să puneți piciorul „liber” pe jos în timp ce stați pe un picior.
Este recomandat să începeți exercițiile sub instrucțiunile unui kinetoterapeut. Mai târziu, le puteți face și singuri.
Puteți crește și mai mult dificultatea întorcând capul, înclinând capul pe spate sau chiar închizând ochii în loc să priviți drept înainte. Puteți, de asemenea, să faceți suprafața pe care stați în picioare instabilă (de exemplu, cu un disc de echilibru sau o placă) și să adăugați sarcini motorii suplimentare (de exemplu, cu o bilă în jurul șoldului sau să faceți forme de opt cu piciorul liber) sau sarcini cognitive (de exemplu, să numărați înapoi).