Xerostomie

Umeziți-vă gura

icon glas xerostomia

Gură uscată? Apa trebuie sa fie mereu langă dumneavoastră!

 

Sunteți familiarizați cu gura uscată, senzații de arsură, dificultăți la mestecat și la înghițire (disfagie), modificări ale gustului (disgeuzie) și respirație urât mirositoare? Mulți pacienți cu cancer suferă de gură uscată, cunoscută și sub numele de xerostomie. Aceasta este rezultatul scăderii sau încetării producției de salivă de către glandele salivare.

Xerostomia poate fi declanșată de cauze diferite, dar chimioterapia și/sau radioterapia pentru cancerul de cap și gât sunt printre cele mai frecvente.

 

Ce puteți face dacă vă confruntați cu xerostomie?

Desigur, medicul dumneavoastră este primul punct de contact. Indiferent ce efecte secundare apar, acesta vă va oferi cele mai bune sfaturi. Am adunat și noi câteva sfaturi utile..

 

Ce ar trebui să EVITAȚI:

  • Alimente uscate și fibroase precum nuci, biscuiți, musli, carne la grătar etc.
  • Mâncare grasă și groasă care poate crește și mai mult senzația de pastă din gură
  • Mancare condimentată, astringentă și foarte fierbinte
  • Îmbucături prea mari
  • Tutun și alcool

ÎNCERCAȚI texturile cremoase: 

  • Creșteți consumul de alimente lichide sau moi. Pregătiți creme dulci și sărate, înghețată, supe, tocane, sucuri, creme, budinci etc..
  • Umeziți orice aliment uscat, astringent, ferm etc. Este recomandat să amestecați acest tip de alimente cu sosuri, bulion, unt, smântână etc.

Sfaturi generale în cazul în care vă confruntați cu xerostomia

  • Țineți apa aproape. Luați înghițituri mici de apă în timpul meselor, vă va ajuta să înghițiți mai ușor. Luați înghițituri de apă frecvent și/sau sucuri naturale etc.
  • Purtați întotdeauna cu dumneavoastră o sticlă mică (spray) cu apă pentru a vă umezi gura din mers și pentru a vă umezi buzele înainte de a mânca.
  • O bună igienă orală după masă este foarte importantă. Clătiți-vă gura după ce mâncați.
  • Evitați aerul uscat, cum ar fi camerele cu aer condiționat sau încălzite în exces. Un umidificator ar putea ajuta la asigurarea unui climat interior mai bun.

 

Creşterea cantităţii de salivă

  • Asezonați mâncarea cu diferite varietăți de oțet, precum și cu citrice precum lămâia sau portocala. Urmați această recomandare numai dacă nu suferiți și de dureri bucale.
  • Clătiți-vă gura cu 15 minute înainte de masă cu o lingură de suc proaspăt de lămâie diluat într-un pahar cu apă dacă nu aveți dureri în gură (mucozită). Dacă aveți mucozită, puteți clăti cu infuzii de cimbru, deoarece aceasta stimulează salivația fără a irita rănile.
  • Consumați bomboane cu mentă sau citrice sau mestecați gumă pe tot parcursul zilei, mai ales înainte de masă.
  • În cazurile ușoare, mestecatul alimentelor dure precum merele, morcovii etc. poate încuraja producerea de salivă. Consumați-le înainte de masă!
  • Există produse standard care ajută la creșterea cantității de salivă, cum ar fi înlocuitori de saliva, apă de gură sau geluri speciale. Consultați-vă cu medicul dumneavoastră.