Cu cât mai moale, cu atât mai bine
Aveți dificultăți la înghițire, cunoscute și sub numele de disfagie? Înghițirea este un reflex și una dintre cele mai complexe acțiuni pe care corpul nostru le întreprinde.
Disfagia apare la ingerarea anumitor alimente, fie ele solide sau lichide. Funcția principală a deglutiției este aceea de a se asigura că prin tractul digestiv trec suficienți nutrienți și apă, împiedicându-le să pătrundă în căile respiratorii (aspirație). Consecințele aspirației alimentelor pot varia foarte mult, de la nicio vătămare până la pneumonie sau asfixiere din cauza obstrucției căilor respiratorii.
Înghițirea în siguranță previne complicațiile precum bronșita, pneumonia, malnutriția și deshidratarea. O modificare a vâscozității și consistenței unei îmbucături de mâncare mestecată (numită bolus) îmbunătățește considerabil siguranța la înghițire. Modificarea texturii lichidelor și solidelor este importantă pentru a evita aspirația și pentru a asigura o bună hidratare și stare nutrițională.
Ce puteți face dacă aveți dificultăți la înghițire?
IMPORTANT Dacă suferiți de disfagie, vă rugăm să consultați un logoped pentru a defini ce consistență ar trebui să aibă alimentele dumneavoastră. Vă rugăm să alegeți sfaturile potrivite numai după ce vă familiarizați cu stadiul dumneavoastră de disfagie. Dacă nu sunteți sigur, discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră!
În funcție decât de mari sunt dificultățile la înghițire, trebuie să aveți în vedere câteva lucruri. Următoarele sfaturi conțin informații despre diferitele stadii ale disfagiei și trebuie alese cu atenție.
Evitați:
- Consumul de lichide subțiri, de exemplu, apă, ceai, sucuri
Alimente greu de mestecat, lipicioase, tari sau care se sfărâmă ușor, de exemplu, orez, pâine sau carne tocată
Alimente uscate care pot irita cavitatea bucală, de exemplu, pâine prăjită, biscuiți, nuci sau chipsuri
Alimente greu de mestecat, tari sau lipicioase, de exemplu, legume crude, pâine pentru sandwich
Alimente cu două texturi diferite, de exemplu, supe, creme cu pâine prăjită, fructe care fac suc când sunt mestecate
Mai bine:
- Beți lichide semi-groase, de exemplu, sucuri de legume și nectaruri.
- Mâncați iaurt și piureuri de fructe sau lichide foarte groase sau cremoase.
- Mâncați alimente moi sau măcinate cu sosuri, de exemplu, piure de cartofi sau pâine moale.
Luați în considerare pudrele de îngroșare fără gust pentru a vă îngroșa supele sau alte alimente lichide.
Mâncați într-un mediu calm, stați drept și mâncați într-un ritm lejer pentru a putea mesteca bine mâncarea.
Experimentați arome puternice și schimbări de temperatură, deoarece acestea pot facilita înghițirea.
Variați-vă dieta cât mai mult posibil pentru a asigura aportul corect de vitamine și minerale.
Îmbogățiți-vă felurile de mâncare cu calorii și grăsimi suplimentare.
Luați îmbucături mici de 5 ml (aproximativ 1 linguriță) odată, deoarece sunt mai ușor de înghițit.
Pe lângă aceste recomandări nutriționale, există și alte modalități de a facilita înghițirea.
În general, se recomandă distribuirea meselor pe parcursul zilei, cu porții mici, dese și nutritive. Nu utilizați alimente care nu formează un bolus uniform în gură. Selectați alimente ușor de procesat, fierte, moi.
Modificarea consistenței alimentelor
Anumite consistențe sau texturi pot fi inadecvate, mai ales consistențe foarte lichide, foarte uscate sau nu foarte omogene. Încercați alimente care sunt ușor de mestecat și înghițit, moi și bine gătite: chifteluțe, piureuri de legume etc. Alimentele în piure sunt de obicei mai sigure și vă permit să absorbiți o densitate mare de energie și nutrienți. Piureurile trebuie să fie omogene, cu textură blândă și trebuie consumate cu înghițituri mici, în funcție de toleranța dumneavoastră. Dacă puteți, adăugați sosuri ușoare la felurile de mâncare pentru a le face mai ușor de înghițit.
Discutați cu medicul sau cu dieteticianul despre dificultățile dvs. la înghițire. Ei vă pot ajuta să găsiți o dietă personalizată.