Mucozita orală

Atenuarea durerii

icon mucositis soups

Supele pot fi benefice atunci când vă confruntați cu mucozită

 

Mucozita este o inflamație a mucoasei bucale. Mucoasa bucală este foarte sensibilă atât la chimioterapie, cât și la radioterapie. În consecință, mucoasa se deteriorează și apar afte sau ulcerații. Acest lucru poate viza nu numai cavitatea bucală, ci se poate răspândi și pe tractul digestiv.

Simptome

În faza inițială, pacienții observă de obicei o senzație de arsură sau senzația unui obiect străin atunci când înghit. Aceasta se transformă în durere în faza ulceroasă, care este mai intensă odată cu ingerarea (termenul medical este odinofagia). 

Cum faceți față mucozitei?

11 sfaturi utile pentru calmarea durerii

1. Mâncați cantități mici, dar mai des, luați îmbucături mici și mestecați-le bine.

2. Evitați contactul dintre alimente și răni.

3. Evitați următoarele:

  • Alimente care se lipesc de palat, cum ar fi pâinea pentru sandvișuri, orezul prea gătit etc
  • Alimente uscate, tari și fibroase precum biscuiți, anumite legume crude și fibroase, chipsuri, nuci întregi etc.
  • Condimente puternice, cum ar fi ardeiul, boia de ardei, ardei iute și usturoi crud
  • Mâncare cu arome acide, amare, foarte dulci sau foarte sărate

4. Mâncați mâncare ușor de mestecat și serviți cu sosuri moi, ușoare (nu groase pentru a preveni lipirea lor de răni, precum bechamel, maioneză, smântână, sos de brânză etc.).

5. S-ar putea să ajute folosirea unui pai pentru a consuma anumite alimente, cum ar fi supe, supe cremoase fără apă, milkshake-uri ușoare, ceaiuri.

6. Dacă vă este greu să mâncați alimente cu textură normală, alegeți în schimb ciorbe si supe cremoase pentru a garanta un aport nutrițional corespunzător. De asemenea, puteți beneficia de suplimente nutritive orale, deoarece consistența acestora le face ușor de înghițit. Acestea conțin proteine, carbohidrați, grăsimi esențiale, vitamine și oligoelemente.

7. Gătirea la aburi a cărnii, peștelui și legumelor le menține în mod normal foarte umede. Dacă mâncarea arată puțin albicioasă după ce a fost gătită în acest fel, rumeniți-o într-o tigaie pentru a-și îmbunătăți aspectul.

8. Mâncați alimente reci sau la temperatura camerei.

9. Puteți ameliora disconfortul preparând ape de gură cu apă, sare și bicarbonat de sodiu (1 linguriță de sare și 1 linguriță de bicarbonat de sodiu în 4 căni de apă).

10. Evitați băuturile alcoolice sau iritante precum și băuturile carbogazoase.

11. Se recomandă ca mucoasa bucală să fie bine hidratată deoarece gura uscată face adesea parte din durerile resimțite la nivelul gurii. Vă puteți clăti gura, de exemplu, cu soluție salină 0,9% sau un amestec de apă și bicarbonat de sodiu.