Impactul tratamentului

Impactul tratamentului anticancer asupra obiceiurilor alimentare

cancer patient talking about impact of anticancer treatment
Discutați despre implicațiile terapiilor pe care le urmați.

Tratamentele anticancer afectează adesea viața de zi cu zi și bunăstarea pacienților în numeroase moduri. Unele dintre acestea vor avea un efect direct sau indirect asupra obiceiurilor alimentare și a apetitului. Există multe motive pentru care se intamplă acest lucru, așa că este important să le cunoașteți.

În primul rând, deși fiecare tip de tratament anticancer urmărește să distrugă sau să reducă celulele canceroase, corpul dumneavoastră este un sistem complex și va fi afectat într-un fel sau altul. Este important să înțelegeți că efectele secundare fac parte din tratament, dar pot fi adesea tratate sau cel puțin ameliorate. Majoritatea dintre ele vor dispărea la sfârșitul tratamentului.

Pot emoțiile să influențeze obiceiurile alimentare?

Da, chiar pot! Emoțiile puternice și stresul mental contribuie la pierderea poftei de mâncare și la dezvoltarea problemelor alimentare. Ați simțit vreodată o durere de inimă sau ați fost atât de stresat încât mâncarea să nu mai prezinte niciun fel de interes pentru dumneavoastră? La fel se întamplă și cu alte emoții. Confruntarea cu incertitudinea cancerului și a altor boli ne poate face să ne pierdem interesul și energia pentru activitățile care ne sunt de obicei benefice. Este absolut normal să vă simțiți așa, dar există și modalități de a face față acestor emoții – nu trebuie să suferiți din cauza lor.

Emoțiile tipice care vă afectează obiceiurile alimentare în timpul tratamentului împotriva cancerului sunt:

  • Anxietate
  • Furie
  • Neajutorare
  • Singurătate
  • Depresie



Nu le lăsați să vă acapareze. Dacă vă simțiți copleșiti de ele, vorbiți cu cineva în care aveți încredere, cu medicul dumneavoastră, cu un dietetician, cu un psihoterapeut sau cu prietenii și familia dumneavoastră – împreună, veți găsi modalități de a vă elibera de ele! Îmbunătățiți-vă capacitatea de a vă calma și nu lăsați gândurile să se tot repete. Găsiți plăcere în lucrurile pe care le puteți sau vi se permite să le mâncați. Discutați cu oameni care au trecut deja prin tratament despre impresiile lor și neliniștile dumneavoastră.

Aflați mai multe despre provocările care vin odată cu tratamentul cancerului: mulți oameni consideră că este liniștitor să afle mai multe despre situațiile care pot apărea. În acest fel, se simt mai bine pregătiți și mai puțin sensibili la efectele secundare ale tratamentului. Puteți încerca, de asemenea, unele activități precum mersul pe jos sau exercițiile fizice. Dar nu uitați: nevoile dumneavoastră sunt exclusiv ale dumneavoastră. Ascultați-vă corpul și asigurați-vă că perioadele de activitate alternează cu perioadele de relaxare și odihnă. De exemplu, încercați să dormiți suficient noaptea, să citiți o carte sau să vizionați un film și nu vă temeți să cereți ajutor pentru sarcinile zilnice.

Aveți propriile sfaturi și strategii de adaptare? Deschideți-vă si împărtășiți-le si altor persoane.

 

Există efecte secundare?

Deși nu li se întâmplă tuturor, majoritatea oamenilor experimentează unul sau mai multe efecte secundare într-o etapă sau alta a tratamentului cancerului. Unele dintre acestea vă vor afecta capacitatea de a mânca sau pofta de mâncare. Cele mai frecvente efecte secundare sunt:

     

Aceste reacții adverse sunt adesea cauzate de tratament sau de cancerul în sine și uneori singura modalitate de a le combate este cu anumite medicamente pe care vi le prescrie medicul.



Vă rugăm să întrebați medicul dietetician/nutriționist dacă sfaturile pe care doriți să le încercați pentru unul sau mai multe dintre efectele secundare vor funcționa și sunt potrivite pentru dumneavoastră. 

 

Sfaturi generale pentru gestionarea impactului tratamentelor anticancer

cooking together to reduce the impact of side effects

Creați-vă propriile mese gustoase pentru a vă îmbunătăți starea nutrițională și pentru a face față mai bine efectelor secundare ale tratamentului anticancer.

 

Majoritatea persoanelor sunt ușurate când află că există mai multe modalități de a reduce impactul efectelor secundare asupra vieții lor de zi cu zi. Din punct de vedere medical, reducerea efectelor secundare este importantă pentru a tolera mai bine tratamentul împotriva cancerului.

  • Dacă nu vă mai place gustul apei, încercați alte băuturi sau alimente cu conținut ridicat de apă. Supa, pepenele verde și ceaiul conțin multă apă și au un gust total diferit. Băuturile pentru sportivi pot fi și ele utile. De asemenea, puteți încerca să schimbați gustul apei plate adaugând fructe sau suc.
  • Dacă mâncarea pare să aibă gust fad sau vechi, încercați să adaugați mirodenii și condimente. Lămâia, usturoiul și ierburile gustoase au arome puternice care se pretează bine la majoritatea meselor. Dacă aveți dureri la nivelul gurii sau gâtului, schimbați-vă dieta cu mese fără acizi sau condimente, până când rănile se vindecă.
  • Dacă vi s-a alterat gustul și mâncarea devine neplăcută, încercați să mestecați gumă sau mentă. Poate că trebuie să vă spălați pe dinți înainte de a mânca, pentru a scăpa de gusturile neplăcute din timpul mesei. Dacă aveți și o durere de gură sau gât, folosiți o periuță de dinți foarte moale.
  • Dacă aveți dificultăți în a mânca de trei ori pe zi, mese complete, încercați în schimb șase mese mai mici.
  • Dacă nu mai tolerați carnea, găsiți alte surse de proteine. Peștele, ouăle, fasolea, produsele lactate precum brânza, nucile și shake-urile proteice sunt înlocuitori adecvați. Suplimentele nutritive orale pot fi, de asemenea, o alternativa eficientă.
  • Dacă întâmpinați dificultăți la înghițirea alimentelor, vă doare gura sau gâtul sau aveți o infecție a gingiilor, încercați să amestecați alimentele pentru a face mesele moi și ușor de înghițit. Și în acest caz, suplimentele nutritive orale pot fi o opțiune potrivită.