Ce substanțe nutritive sunt benefice?
Știm cu toții că o dietă sănătoasă este esențială pentru bunăstarea noastră generală. Există un motiv pentru care sportivii mănâncă diete speciale compuse de experți bine plătiți pentru a-i face să evolueze în cel mai bun mod posibil.
Mai ales în perioadele de boală, ne dăm cu adevărat seama de modul în care aportul nostru nutrițional este afectat de starea noastră de sănătate. Același efect apare și invers : dacă avem o dietă dezechilibrată, ne vom simți și rău. Odată ce ați fost diagnosticat cu o boală precum cancerul, conștientizarea importanței dietei contează mai mult ca niciodată.
Însă nu vă amăgiți: doar dieta nu poate vindeca boala! Totuși o alimentație sănătoasă creează condiții mai bune pentru bunăstarea dumneavoastră.
Aveți grijă de dumneavoastră! Hrăniți-vă bine corpul.
Celulele din corpul nostru lucrează constant. Acest proces se numește metabolism. Acesta include descompunerea și absorbția nutrienților, precum și formarea și întreținerea părților corpului, de exemplu creșterea masei musculare ori depozitarea grăsimilor. Pentru acest metabolism, celulele au nevoie de energie (calorii) și de anumiți nutrienți care îndeplinesc sarcini centrale în organism.
Trebuie să consumăm următoarele substanțe nutritive în cantități echilibrate în fiecare zi:
- Carbohidrați (de exemplu, amidon)
- Proteine
- Vitamine
- Grăsimi
- Fibre
- Minerale și oligoelemente
- Apă
Aflați mai multe despre nevoile corpului dumneavoastră.
Cum beneficiază corpul de acești nutrienți?
Cunoașterea funcțiilor și efectelor nutrienților este foarte importantă. Cum spunea o veche zicală:
„Lasă mâncarea să-ți fie medicament și medicamentul hrana.” (Hipocrate)
Carbohidrații
Sunt sursa dumneavoastră principală de energie. În special creierul are nevoie de ei pentru a funcționa corect. Când simțiți foame, oboseală sau chiar epuizare, acești nutrienți vă reîncarcă bateriile prin creșterea nivelului de zahăr din sânge (glicemie).
Dacă nu măncați suficienți carbohidrați, corpul poate descompune și proteinele valoroase pentru a satisface nevoile energetice ale creierului.
Proteinele
Reprezintă componentele funcționale și structurale majore ale tuturor celulelor din corpul nostru. Proteinele formează enzime pentru a ne proteja celulele, pentru a vindeca rănile și pentru a construi mușchii. În plus, ne susține digestia, răspunsul imun și capacitatea de coagulare. Pacienții cu cancer au în timpul tratamentului un necesar crescut de proteine (până la 1,2 – 1,5 g/kg greutate corporală, dacă funcția renală nu este afectată).
Vitaminele
Vitaminele sunt nutrienți esențiali. Ele joacă un rol central în metabolismul energetic, proteic și osos, în coagularea sângelui, funcționează ca antioxidanți, sunt necesari ca fotoreceptori și pentru vindecarea rănilor, pentru maturarea celulelor sanguine și sunt esențiale pentru funcționarea multor enzime. Astfel, vitaminele ajută la propria apărare a organismului, mențin metabolismul, formează neurotransmițători în creier, întăresc oasele și țesuturile, protejează pielea și ne îmbunătățesc concentrarea. Unele vitamine sunt solubile în apă, altele sunt solubile în grăsimi. Prin urmare, ele sunt prezente în diferite alimente care trebuie combinate (de exemplu, o salată de legume colorată). Lipsa de vitamine poate avea consecințe grave.
Grăsimile
Grăsimea este principalul depozit de energie din organism. Celulele din corpul nostru sau nervii noștri pot folosi grăsimea ca nutrient.
Anumiți acizi grași, în special acizii grași Omega-3, așa cum se găsesc în peștii grași de apă rece, cum ar fi codul și somonul, sunt foarte importanți pentru capacitatea de a controla procesele inflamatorii din organism. Astfel, ele pot fi benefice pentru bolnavii de cancer. Dacă includeți grăsimi omega-3 din uleiul de pește în dieta dvs. echilibrată, este posibil să aveți un apetit crescut, o inflamație mai scăzută și o apărare imunologică mai bună.
Fibrele
Sarcina fibrelor este de a regla digestia. Fibrele solubile pot fi utile și în scăderea nivelului de colesterol. Acestea asigură funcția bacteriilor intestinale. În plus, vă pot susține și sistemul imunitar.
Minerale și oligoelemente
Mineralele (Na, K, Ca, Mg, Cl) sunt responsabile pentru funcția nervoasă, formarea oaselor și a dinților și multe altele. Oligoelemente, de ex. fierul și seleniul, sunt părți ale enzimelor și sunt nutrienți esențiali pentru creșterea, dezvoltarea și fiziologia corespunzătoare a organismului.
Apa
Apa este benefică în multe moduri. Este implicată în reglarea temperaturii corpului și hidratează pielea. De asemenea, face parte din echilibrul fluidelor din organism și transportă nutrienți. Pe scurt: apa este esențială pentru funcționarea generală a corpului, deoarece este componenta principală a corpului. Asigurați-vă că rămâneți întotdeauna hidratat corespunzător.