Aversiuni față de mirosuri: Cum să le evităm
Pacienții cu cancer se confruntă adesea cu o alterare a simțurilor. Uneori, gustul obișnuit al alimentelor se schimbă – acestea pot avea un gust fad sau pot să nu mai aibă niciun gust, în timp ce alte alimente, în special alimentele bogate în proteine, cum ar fi carnea sau peștele, pot părea că au un gust amar sau chiar gust de metal. Dacă evitați să le mâncați rezultatul va fi creșterea riscului de deficit de proteine. Aceste modificări ale percepției vă pot afecta și simțul mirosului. Dintr-o dată, nici măcar mâncarea care v-a plăcut dintotdeauna nu vă mai atrage.
Motivele pot fi diverse: cancerul în sine vă poate afecta simțurile, poate fi un efect secundar al tratamentului sau poate fi din cauza problemelor dentare. În cele mai multe cazuri, problemele dispar după terminarea tratamentului.
Pierderea gustului
Cu cât mai multe, cu atât mai bine
Dacă întâmpinați probleme în a percepe gusturile, combinați condimentele! La urma urmei, dumneavoastră sunteți cei care trebuie să mâncați. Îmbunătățiți gustul alimentelor cu arome și marinate. Adăugați un plus de aromă folosind anumite ierburi sau adăugând bacon la legume. Folosiți mâncăruri acidulate și îndulciți-vă alimentele dacă au gust amar, sărat sau acid.
Ingredientele dulci pot ajuta la crearea unor mâncăruri mai savuroase, cu mirosuri sau arome mai savuroase. Unele combinații gustoase includ carne de porc cu sos de mere, brânză camembert cu merișoare, carne de pasăre cu banane sau curry cu ananas. Faceți alegeri conștiente: menta și rozmarinul sunt în general plăcute, iar vanilia sau scorțișoara pot masca gusturile metalice.
Gestionarea aversiunilor față de mirosuri și gusturi
Urmați-vă instinctele
Pentru a gestiona modificările gustului sau mirosului, încercați să evitați alimentele care nu vă mai plac. Totuși, înlocuiți alimentele care au un gust neplăcut cu alimente echivalente pentru a evita aportul insuficient de nutrienți (de exemplu proteine).
Alegeți mâncăruri care vă atrag, care arată bine și miros bine; dacă nu suportați carnea roșie (cum ar fi carnea de vită, porc sau miel), încercați în schimb pui, curcan sau pește sau treceți la produse fără carne, bogate în proteine.
Dacă nu mâncați carne, apelați la surse alternative de proteine. Ouăle, lactatele, brânza tofu și leguminoasele sunt deosebit de potrivite. De exemplu, puteți găti brânza tofu în sosuri gustoase, cum ar fi sos de ananas dulce-acrișor, sos de arahide, sos teriyaki etc. În calitate de pacient cu cancer, necesarul de proteine este crescut. Așadar, fiți atenți la aportul dumneavoastră de proteine.
Sfaturi suplimentare
- Reduceți mirosurile de mâncare din jurul dumneavoastră și păstrați camerele bine ventilate.
- Puteți trece la tacâmuri nemetalice, cum ar fi cele din plastic sau lemn, dacă doriți să evitați gustul de metal în gură.
- Aveți grijă de gura dumneavoastră spălându-vă frecvent pe dinți sau folosind ață dentară și apă de gură. Pentru a neutraliza un gust neplăcut, clătiți-vă gura înainte de fiecare masă și, eventual, în timpul meselor.
- Gătiți și mâncați împreună cu alte persoane. Aceasta poate fi o diversiune binevenită de la mirosurile și gusturile neplăcute.