Prontosan® Managementul plăgilor

Introducere în îngrijirea și terapia plăgilor cronice

Corpul uman este înzestrat cu o capacitate remarcabilă de autovindecare, însă uneori, acest proces natural nu funcționează așa cum ne-am aștepta. Când o rană nu se vindecă într-un interval de aproximativ 6-8 săptămâni, aceasta devine ceea ce medicii numesc o "plagă cronică" sau plagă greu vindecabilă.

Ce sunt plăgile cronice?

Plăgile cronice sunt răni care nu urmează un curs normal de vindecare. Adesea, rănile cronice se blochează în faza de inflamație,  pot fi dureroase, pot produce exudat (secreție) și pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții persoanei afectate.

Tipuri comune de plăgi cronice

Ulcere venoase de gamba: Acestea sunt rezultatul unei congestii datorate circulației deficitare cauzată de insuficiența venoasă cronică în venele picioarelor și se manifestă adesea în partea medială inferioară a acestora. În general, ele pot dura săptămâni sau luni până se vindecă. Terapia compresivă este adesea recomandată ca parte a managementului acestui tip de plăgi, împreună cu îngrijirea rănilor, care poate include utilizarea soluției Prontosan pentru a menține rana curată și umedă si pentru a preveni infecția plăgii.

Ulcere arteriale: Aceste ulcere, cunoscute și sub numele de ulcere ischemice, sunt cauzate de un flux sanguin insuficient în artere, cauzate de închiderea arterial periferică. Ulcerele arteriale pot fi extrem de dureroase și se vindecă lent. Managementul acestora poate necesita proceduri medicale pentru a îmbunătăți circulația sanguină, împreună cu o îngrijire adecvată a rănii.

Ulcere de picior diabetic: Acestea sunt frecvente la persoanele cu diabet zaharat și apar adesea pe picioare sau pe degetele de la picioare. Neuropatia diabetică și fluxul sanguin redus pot duce la formarea acestor răni care se pot agrava fără a fi observate. Controlul adecvat al nivelului de zahăr din sânge și îngrijirea regulată a picioarelor sunt componente vitale ale prevenirii și tratării acestor răni.

Escarele: Cunoscute și sub numele de ulcer de presiune, acestea sunt cauzate de presiune prelungită asupra unei anumite zone a pielii. Sunt frecvente la persoanele cu mobilitate redusă sau la cele care petrec mult timp în pat sau în scaun. Prevenirea și tratamentul acestora implică schimbarea frecventă a poziției corpului și utilizarea de saltele sau perne speciale pentru a reduce presiunea asupra zonelor vulnerabile.

Înțelegerea biofilmului în plăgile cronice

Biofilmul este un strat de bacterii care se adună și formează o structură protectoare numită matrice polimerică extracelulară, care conține polizaharide, proteine și alte componente. Biofilmul se formează atunci când bacteriile se atașează de o suprafață, cum ar fi o rană, și încep să se înmulțească. Acest strat de bacterii și matrice extracelulară poate deveni rezistent la tratamentele obișnuite, inclusiv antibiotice și poate împiedica vindecarea plăgii.

Abordarea terapeutică a plăgilor cronice, cum ar fi piciorul diabetic, ulcerele venoase sau arteriale și escarele, necesită atenție maximă și îngrijire corespunzătoare.

În tratamentul plăgilor cronice, este esențial să se abordeze biofilmul și să se asigure un mediu optim de vindecare.

Aici intervine Prontosan®, care poate ajuta în mod eficient în gestionarea plăgilor cronice.

 

Prontosan® este o soluție de curățare și irigare a plăgilor care conține două componente cheie: polihexanidă (PHMB) și betaină. Aceste două componente, cu capacități unice, lucrează împreună pentru curățarea, umectarea și decontaminarea plăgilor și prevenirea formării biofilmului.

Polihexanida (PHMB) este un agent antimicrobian eficient împotriva unei game largi de bacterii și fungi  gram negativi și gram pozitivi, inclusiv MRSA, Pseudomonas aeruginosa, VRE etc. (cele care formează biofilm). Polihexanida este utilizata de mai bine de 60 de ani, și s-a evidențiat prin date clinice de siguranță bune, și cu toxicitate minima. Funcționează prin distrugerea membranei bacteriene, ceea ce duce la moartea bacteriilor. Deoarece acțiunea sa se bazează pe distrugerea structurii fizice a bacteriilor,  studiile clinice nu evidențiază dovezi de rezistență la PHMB. Polihexanida are o rata de absorbție scazută sau deloc la nivel celular sau de țesut uman, prin urmare interacțiunea cu metabolismul organismului este minima.

Dovezile existente arata ca polihexanida poate promova vindecarea leziunilor cronice, poate reduce sarcina bacteriana, poate elimina MRSA și poate atenua durerea asociată leziunilor.

Betaina este un surfactant, ceea ce înseamnă că scade tensiunea superficială între diferite lichide și solide. În contextul curățării rănilor, aceasta are capacitatea să patrundă, să perturbe, să curețe și să îndeparteze biofilmul și reziduurile de la nivelul leziunilor. De asemenea, hidratează plaga, ceea ce poate ajuta la accelerarea procesului de vindecare.

În combinație, PHMB și betaina acționează pentru a îndeparta biofilmul existent și a împiedica formarea de biofilm nou. PHMB devine activă asupra bacteriilor care ar putea să formeze biofilm, în timp ce betaina ajută la îndepărtarea biofilmului existent și la menținerea unui mediu de vindecare curat și umed. Prin împiedicarea formării biofilmului, Prontosan ajută la prevenirea infecțiilor și la accelerarea procesului de vindecare.

Cei 3 pași în pregătirea patului plăgii cu Prontosan®

Utilizarea Prontosan® în managementul plăgilor cronice reprezintă o strategie eficientă pentru curățarea rănilor, ajutând astfel la prevenirea infecțiilor și la accelerarea procesului de vindecare.

Doar o plagă curată se poate vindeca. Pregătirea patului plăgii - TIME

Implementarea corectă a procedurii TIME depinde de diagnoza pacientului și a plăgii.

TIME nu este un proces secvenţial, fiecare rană este diferită, așadar poate fi necesară atenția simultană la una sau mai multe dintre etapele descrise (debridare, control inflamație și infecție, controlul umidității/exudatului și prevenirea deshidratării patului plăgii, precum și evaluarea constantă a marginilor rănii).

În concluzie, plăgile cronice pot reprezenta o provocare semnificativă pentru pacienți și aparținători.

 În abordarea terapeutică a acestor plăgi, gestionarea biofilmului și menținerea unui mediu adecvat de vindecare joacă un rol esențial. 

Prontosan®, cu proprietățile sale antibacteriene și capacitatea de a indeparta biofilmul, poate fi un instrument valoros în tratamentul plăgilor cronice. Înțelegerea tipurilor de plăgi și colaborarea cu profesioniști în îngrijirea sănătății sunt elemente cheie pentru un plan de tratament eficient și personalizat.

Abordari in managementul plagilor

Documente asociate

Descriere Document Link
Prontosan - Abordare in pregatirea patului plagii
pdf (106.3 KB)
Prontosan - Pasi pentru ingrijirea plagilor tegumentare.
pdf (542.0 KB)

Prontosan® Soluție pentru curățarea și irigarea plăgilor, Prontosan® Wound Gel și Prontosan® Wound Gel X sunt dispozitive medicale, clasa de risc III.

Producător: B. Braun Medical AG, Elveția

Citiți cu atenție instrucțiunile de utilizare.

Pentru raportarea evenimentelor adverse vă rugam să utilizaţi următoarele date de contact:

Tel: +4 0722 591 065 / +4 0723 550 017,  E-mail: pharmacovigilance.ro@bbraun.com

Referințe:

1. Attinger, Christopher and Randy Wolcott. “Clinically Addressing Biofilm In Chronic Wounds”. Advances in Wound Care 1.3 (2012): 127-132. Web.

2. Phillips, PL et al. “Biofilms Made Easy”. Wounds International 1.3 (2016): 1-6. Web.

3. Bjarnsholt T. et al. “Management of wound biofilm Made Easy”. Wounds International 2017; 8(2). Web.

4. Bradbury, S and J Fletcher. “Prontosan Made Easy”. Wounds International 2.2 (2016): 1-6. Web. 23 Sept. 2016.

5. Drew, Philip, John Posnett, and Louise Rusling. “The Cost Of Wound Care For A Local Population In England”. Int Wound Journal 4.2 (2007): 149-155. Web.

6. Moller A, Kaehn K, Nolte A. Experiences with the use of polyhexanide-containing wound products in the management of chronic wounds — results of a methodical and retrospective analysis of 953 patients. Wund Management, 2008; 3: 112-117.

7. Bellingeri, A. et al. “Effect Of A Wound Cleansing Solution On Wound Bed Preparation And Inflammation In Chronic Wounds: A Single-Blind RCT”. Journal of Wound Care 25.3 (2016): 160-168. Web.

8. Andriessen, AE and T Eberlein. “Assessment Of A Wound Cleansing Solution In The Treatment Of Problem Wounds”. Wounds 20.6 (2008): 171-175. Web. 23 Sept. 2016.

9. Collier, Mark. “Evidence Of The Reduction Of Hospital Acquired Infections (HCAI’S) Following The Introduction Of A Standard Antimicrobial Wound Cleansing Solution To All Surgical Areas Within A Large Acute NHS Trust In The UK”. Wounds UK (2014)

10. Kaehn, K Polihexanide: A Safe and Highly Effective Biocide, Skin Pharmacol Physiol 2010;23(suppl1);7-16

11. Data on file

12. Moore, M 0.1% Polyhexanide-Betaine Solution as an Adjuvant in a Case-Series of Chronic Wounds, Surg Technology International, 2016

13. Fabry, W. & Kock, In-vitro activity of polyhexanide alone and in combination with antibiotics against Staphylococcus aureus. H.-J. Journal of Hospital Infection. 2014

14. Hirsch et al., Evaluation of oxic Side Effects of Clinically Used Skin Antiseptics In Vitro, Journal of Surgical Research 2010 202010 Volume 164, Issue 2 .

15. Bradbury S, Fletcher J. Prontosan® made easy. www.woundsinternational.com 2011; 

OM/0623/170_1