ULCERUL PICIORULUI DIABETIC SFATURI PRACTICE

Riscul de dezvoltare a ulcerului piciorului diabetic

Între 19-34% dintre persoanele cu diabet zaharat vor suferi de ulcer al piciorului diabetic (DFU) la un moment dat în viață. (1) Riscul de dezvoltare a ulcerului piciorului diabetic crește odată cu durata diabetului.

Dumneavoastră, în calitate de pacient diabetic și familia dvs., trebuie să fiți informați cu privire la implementarea corectă a măsurilor menite să reducă riscul de ulcer diabetic al piciorului (DFU) și complicațiile asociate.

Sfaturi practice pentru dvs. și familia dvs.

Adaptați-vă stilul de viață pentru a preveni ulcerațiile piciorului diabetic

  • Tineți sub control glicemia
  • Tineți sub control tensiunea arterială
  • Urmați o dietă adecvată
  • Aveți grijă de piele (de ex. loțiuni sau uleiuri)
  • Renunțați la fumat
  • Activitatea fizică este foarte recomandată: plimbați-vă în fiecare zi

Mergeți regulat la doctor

Există diferite teste de sensibilitate pentru a ajuta la prevenirea dezvoltării ulcerului piciorului diabetic.

Sfaturi privind îngrijirea unghiilor și a pielii pentru a preveni ulcerul de picior diabetic

  • Purtați pantofi largi, confortabili și cu perne de aer pentru a evita iritațiile
  • Purtați șosete din bumbac fără cusătură
  • Spălați-vă zilnic picioarele cu apă caldă / rece și cu săpun
  • Analizați-vă zilnic picioarele pentru semne precoce ale leziunilor (călcâi, zone plantare și interdigitale)
  • Uscați cu grijă prin ștergere sau tamponare (evitați frecarea)
  • În caz de piele uscată, calusuri și fisuri ale pielii: aplicați creme emoliente / hidratante
  • În mod ideal, calusurile trebuie tratate de un podolog, evitând utilizarea soluțiilor keratolitice
  • Unghiile trebuie tăiate drept - este mai bine să folosiți o pila de unghii 
  • Nu mergeți niciodată desculț(ă) pe niciun tip de suprafață 
  • Evitați utilizarea compreselor fierbinți sau a aparatelor de încălzit electrice pentru a preveni riscul de arsuri

Gestionarea ulcerelor piciorului diabetic

Gestionarea ulcerelor piciorului diabetic are drept scop prevenirea infecțiilor și asigurarea unui mediu optim de vindecare a plăgilor. Dacă se suspectează un ulcer al piciorului diabetic, sunt vitale evaluarea urgentă și recomandarea unui tratament, deoarece întârzierea diagnosticului și a tratamentului cresc morbiditatea și mortalitatea și pot contribui la un risc mai mare de amputare.

Odată ce ulcerația s-a vindecat, este important să se prevină recurența sau dezvoltarea unui nou ulcer diabetic.

Gestionarea complicațiilor piciorului diabetic

Ulcerul piciorului diabetic este o complicație obișnuită a diabetului zaharat. Între 19 și 34% dintre persoanele cu diabet zaharat vor suferi de ulcer diabetic al piciorului (DFU) la un moment dat în viață. (1) Riscul de dezvoltare a unui astfel de ulcer crește în timp.

Prioritatea maximă în tratarea sindromului piciorului diabetic este evitarea unei amputări majore. Deoarece în prezent, majoritatea amputărilor piciorului și piciorului inferior sunt efectuate la pacienții cu diabet zaharat. Se estimează că până la o treime din toți pacienții cu diabet zaharat care suferă de ulcere ale piciorului diabetic vor suferi amputare.(2)

Pacienții cu diabet sunt expuși riscului de ulcerații ale piciorului, atât din cauza neuropatiei periferice și autonome, cât și a macro- și microangiopatiei.

Teste de sensibilitate pentru detectarea neuropatiei periferice

Neuropatia periferică (senzorială și motorie) este cea mai frecventă cauză a ulcerării piciorului. Deoarece mulți pacienți cu neuropatie senzorială suferă de pierderea parțială sau completă a senzației la nivelul picioarelor, orice tăietură sau leziune în această zonă poate trece complet neobservată zile sau săptămâni. Neuropatia motorie poate duce la slăbiciune musculară (atrofie musculară), care determină deformări ale piciorului și, ulterior, o distribuție necorespunzătoare a greutății. Pot apărea ischemia tisulară și necroza, provocând ulcerații. Mai mult, neuropatia autonomă poate duce la transpirație scăzută din cauza denervării structurilor dermice. La rândul său, aceasta induce pielea uscată și creează fisuri, care cresc riscul de infecție.

Un alt factor de risc pentru dezvoltarea ulcerelor și infecțiilor piciorului diabetic este angiopatia diabetică.

Arterele mai mari se calcifică (macroangiopatia) și membranele bazale capilare ale arterelor mai mici se îngroașă (microangiopatia), ceea ce poate duce la afectarea microcirculației.

Adaptarea unei abordări holistice

Abordare holistică(3)

Până la 85% dintre amputările legate de piciorul diabetic pot fi prevenite printr-o abordare holistică (4) care include:

  • Controlul optim al diabetului
  •  Îngrijirea eficientă a plăgilor locale
  • Controlul infecțiilor
  • Strategii de reducere a presiunii
  • Refacerea fluxului sanguin pulsatil

Există multe modalități de clasificare a leziunilor piciorului diabetic. Clasificarea lui Wagner este cel mai utilizat sistem de notare pentru leziunile piciorului diabetic.

În funcție de gradul de afectare a țesutului, ulcerele piciorului diabetic sunt clasificate în cinci clase.(6-10) Fiecare clasă necesită un tratament specific.

Surse:

1) Everett E, Mathioudakis N. Update on management of diabetic foot ulcers. Ann N Y Acad Sci. 2018;1411(1):153-165. doi:10.1111/nyas.13569. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5793889/

1) International Best Pratice Guidelines : Wound Management in Diabetic foot Ulcers. Wound International, 2013. Avalaible from : www.woundsinternational.com

2) Wounds UK. Best Pratice Statement: Ankle brachial pressure index (ABPI) in pratice. London : Wounds uk, 2019. Avalaibe to download from : www.wounds-uk.com

3) From Complex to Closure: Diabetic Foot Ulcer Assessment and Management Copyright © 2018 WoundSource & Kestrel Health Information, Inc. All rights reserved. www.woundsource.com/practice-accelerator