„Poftă de viaţă”
Marek Lichota, un pacient polonez care suferă de sindromul de intestin scurt îşi recapătă calitatea vieţii prin nutriţie parenterală.
Imaginaţi-vă că trebuie să trăiţi fără intestine din cauza bolii Crohn. Imediat, apar numeroase întrebări. Ce implicaţii ar avea în viaţa dumneavoastră? Se va schimba ceva în alimentaţia dumneavoastră? Cât de mult sunt afectate rutinele şi activităţile zilnice precum serviciul, familia şi prietenii? Marek Lichota, un pacient polonez suferind de sindrom de intestin scurt, ne relatează povestea sa despre nutriţia parenterală la domiciliu pentru a ne explica cum şi-a redescoperit „pofta de viaţă” şi cum au devenit aceste trei cuvinte deviza sa de viaţă.
Perspectiva medicală asupra evoluției stării de sănătate lui Marek Lichota
Prof. Dr. Stanislaw Klek a condus centrul de NDP (nutriţie parenterală la domiciliu) din Cracovia în ultimii cincisprezece ani. Există 101 pacienţi cu NPD sub supravegherea sa şi unul din aceştia este Marek. Când s-au întâlnit în 2005, Marek era într-o condiţie precară. Astăzi, el este o sursă de inspiraţie pentru Preşedintele Societăţii Poloneze de Nutriţie Parenterală, Enterală şi Metabolism.