Nevoi nutriționale modificate

Nevoile nutriționale modificate

patient and friend talking about food and altered nutritional needs
Discutați despre grijile dumneavoastră privind modificarea nevoilor nutriționale.

Când aveți cancer, nevoile nutriționale se schimbă. Deoarece fiecare tip de cancer vă afectează corpul în moduri diferite, nu există o soluție universală pentru a vă ajusta dieta. Există, totuși, câteva îndrumări pe care le puteți urma. Uneori, cea mai bună dietă pentru starea dumneavoastră poate părea puțin ciudată comparativ cu ceea ce înțelegem în mod obișnuit printr-o dietă sănătoasă.

 

Vă rugăm să nu ezitați să vă consultați medicul și dieteticianul dacă aveți întrebări despre nevoile dumneavoastră nutriționale zilnice – aceștia vă pot ajuta să vă înțelegeți dieta..

În general: 

Este important SĂ MÂNCAȚI 

Studiile arată că toate persoanele diagnosticate cu cancer declară că mănâncă mai puțin pe parcursul tratamentului. După cum știți deja, o dietă echilibrată necesită un aport nutrițional echilibrat – iar dacă mâncați mai puțin, dieta dumneavoastră trebuie ajustată în consecință.

Este important CE MÂNCAȚI

Tumora poate cauza modificări ale metabolismului. Datorită procesului inflamator care poate fi declanșat de tumora, este afectat modul în care nutrienții (carbohidrații, grăsimile și proteinele) sunt procesați, iar ca urmare, apare și o modificare a cantității de nutrienți necesari organismului.  În plus, este posibil să aveți reacții adverse în urma tratamentului împotriva cancerului, cum ar fi oboseală, rezistență redusă, pierderea în greutate și chiar tulburări de alimentație.

Grăsimile în focus

Pentru mulți pacienti oncologici, grăsimea este un nutrient recomandat în mod special. Din cauza modificărilor din metabolism, grăsimea este un furnizor de energie mai bun decât carbohidrații. În plus, grăsimile furnizează acizi grași esențiali și transportă vitaminele liposolubile. Deși cantitatea exactă de grăsime de care aveți nevoie în fiecare zi este diferită, persoanele cu cancer ar trebui să își modifice calitatea și cantitatea de grăsime din dietă. Dacă suferiți de insuficiență pancreatică, nu uitați să luați corect capsulele cu lipază (enzimă pancreatică). În acest caz, adresați-vă medicului specialist pentru consiliere și sfaturi nutriționale.


Nu toate grăsimile sunt la fel

Diferitele tipuri de grăsimi au proprietăți diferite, care determină valoarea lor nutritivă. Sunt anumiți acizi grași Omega-3 care joacă un rol important într-o dietă sănătoasă: aceștia ajută la modularea pozitivă a răspunsului inflamator, la scăderea tensiunii arteriale, la stabilizarea funcției cardiace și chiar la prevenirea depresiei. Mai mult, pot stimula apetitul și pot ajuta la creșterea greutății corporale. Diferitele lor acțiuni asupra metabolismului pot îmbunătăți toleranța la tratamentul cancerului, putând să conducă astfel, la rezultate mai bune.

   

Nevoia dumneavoastră de proteine crește

Proteinele formează enzime, ne protejează celulele, sunt responsabile de apărarea imunitară, ne formează mușchii și transportă substanțe vitale în organism. Când aveți cancer, nevoia de proteine crește: în timp ce 0,8 – 1 g de proteine pe kg corp, pe zi, sunt suficiente pentru o persoană sănătoasă, la pacienții cu cancer, această cerință crește la 1,2 – 1,5 g pe kg corp pe zi. Acest lucru se datorează creșterii reacțiilor inflamatorii și imune din organism. Mai mult, trebuie să acționați în mod constant împotriva pierderii de masă musculară. Acest lucru înseamnă că dieta dumneavoastră trebuie să fie deosebit de bogată în proteine de înaltă calitate pentru a satisface cererea crescută.

   

Care sunt beneficiile pentru dumneavoastră?

O dietă bazată pe îndrumările de mai sus și ajustată de medicul specialist vă poate ajuta să evitați efectele negative ale malnutriției asupra țesuturilor, structurilor corpului și funcțiilor organelor. Studiile arată că rezultatul general al diferitelor etape ale tratamentului cancerului (de la intervenție chirurgicală, la chimioterapie) poate fi mai bun dacă se menține o stare nutrițională bună a pacientului.

  • Efectele secundare ale tratamentului cancerului pot fi reduse.
  • Aportul de energie (și, odată cu acesta, greutatea corporală) ar putea fi îmbunătățit.
  • Rezultatul tratamentului se poate îmbunătăți.
  • Calitatea generală a vieții se poate îmbunătăți.
  • Prognosticul pe termen lung poate fi mai bun.