Felicitări OMS!
B. Braun sărbătoreşte cea de-a 10-a aniversare a programului OMS care a adus îmbunătăţiri majore în igiena mâinilor, având ca scopreducerea infecţiilor nosocomiale.
Conform OMS, infecţiile nosocomiale afectează sute de milioane de pacienţi din întreaga lume. „Oamenii mor sau sunt afectaţi considerabil de boli precum infecţiile cu Staphylococcus aureus rezistent la antibiotice (MRSA) şi alte infecţii grave dobândite în timpul îngrijirii pacienţilor”, declară prof. Didier Pittet, director al Programului de Control al Infecţiilor la spitalele universitare din Geneva şi la Facultatea de Medicină şi şef al Programului Extern pentru Prima Provocare Globală pentru Siguranţa Pacienţilor a OMS: O îngrijire mai igienică este o îngrijire mai sigură. „Prin curăţarea mâinilor, personalul medical poate ajuta la prevenirea acestor boli şi poate contribui la reducerea problemei globale.”
Prof. Pittet comentează asupra campaniei OMS
Conceptul Îngrijire mai igienică este o îngrijire mai sigură a fost introdus în octombrie 2005 şi funcţionează de 10 ani. Acesta se concentrează pe igiena mâinilor personalului medical pentru sprijinirea reducerii infecţiilor nosocomiale şi a consecinţelor acestora. S-au realizat mulţi paşi înainte. Într-un interviu, prof. Pittet comentează asupra realizărilor campaniei.
De ce este igiena mâinilor subiectul principal referitor la infecţiile nosocomiale?
Prof. Pittet: Igiena mâinilor este primul pas pentru prevenirea infecţiilor nosocomiale şi a proliferării rezistenţei la agenţi antimicrobieni. Conformitatea personalului cu această practică este încă redusă în multe spitale şi clinici din întreaga lume. Respectarea igienei mâinilor s-a dovedit a se îmbunătăţi semnificativ dacă practicanţii aplică strategia de promovare multimodală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Strategia constă din 5 componente esenţiale: educarea personalului, monitorizarea şi feedbackul privind performanţa, mementouri la locul de muncă, cultură a siguranţei la nivel instituţional şi schimbări la nivel de sistem. Schimbările la nivel de sistem se referă la utilizarea sistematică a loţiunilor pentru mâini pe bază de alcool conform indicaţiilor precise ilustrate de modelul OMS: „Cele cinci momente pentru igiena mâinilor”. Cele 5 componente ale strategiei de promovare a OMS pot fi monitorizate periodic la nivel instituţional prin utilizarea sistemului de punctaj al Cadrului de autoevaluare a igienei mâinilor al OMS. Spitalele cu cele mai bune rezultate din lume sunt recunoscute şi primesc Premiul de excelenţă în igiena mâinilor.
În cazul în care campania nu ar fi fost demarată sau ar fi fost oprită după câțiva ani, ce realizări ar fi lipsit în prezent?
Prof. Pittet: Promovarea cu succes a igienei mâinilor a fost asociată cu o scădere foarte semnificativă a ratei infecţiilor nosocomiale, ceea ce a antrenat o reducere a morbidităţii, mortalităţii şi a utilizării suplimentare de resurse în sistemul medical. Se estimează că această campanie OMS „O îngrijire mai igienică este o îngrijire mai sigură” salvează anual între 5 şi 8 milioane de vieţi printr-o mai bună igienă a mâinilor în sistemul medical. Pur şi simplu am rata ocazia de a salva milioane de vieţi anual!
Campania informează despre eficienţa igienei mâinilor în privinţa siguranţei pacientului, printre alte obiective. După 10 ani, ce mai rămâne de făcut? Asupra căror aspecte trebuie să ne concentrăm în următorii 10 ani?
Prof. Pittet: Succesul reprezintă o realitate în foarte multe spitale şi clinici din întreaga lume, dar nu în toate. Ambiţia noastră este să ajungem la fiecare punct de îngrijire a pacienţilor, oriunde se acordă îngrijire. Deci mai avem mult de lucru. Peste 20.000 de spitale din 179 de ţări sunt înregistrate în campania Salvaţi vieţi: curăţaţi-vă mâinile. Dacă fiecare spital din campanie ar putea mobiliza alte 3 pentru a se alătura, amploarea ar creşte mai rapid şi ar crește siguranța pacienților și numărul de vieți salvate. Există un videoclip care prezintă unele din realizările primilor 10 ani din campania "O îngrijire mai igienică este o îngrijire mai sigură", calea spre controlarea infecţiilor şi siguranţa pacienţilor. În 2016 se va crea o nouă unitate pentru prevenirea infecţiilor la OMS şi se vor aborda multe alte provocări. Printre acestea, trebuie înţeleşi parametrii asociaţi cu succesul, amplificarea participării la campanie şi sustenabilitatea intervenţiilor, şi trebuie introduse instrumente pentru menţinerea sistemului şi schimbări comportamentale.
Igiena mâinilor
OMS şi B. Braun
B. Braun face parte din Organizaţiile Private pentru Siguranţa Pacienţilor (POPS) care aparţine de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Obiectivul acestora este reducerea infecţiilor nosocomiale prin îmbunătăţirea igienei mâinilor, pe baza obiectivului general al Programului OMS O îngrijire mai igienică este o îngrijire mai sigură. B. Braun se angajează să informeze şi să sensibilizeze opinia publică la nivel mondial referitor la importanţa igienei mâinilor.