De ce cancerul cauzează pierderea în greutate?
De obicei, cancerul nu afectează doar organele, ci întregul corp. Tumoarea în sine poate provoca o modificare a consumului de energie și, de asemenea, poate duce la deficiențe, deoarece funcționarea anumitor organe este afectată.
Datorită localizării anumitor tumori, trecerea alimentelor prin tractul digestiv devine îngreunată sau este complet împiedicată și pot apărea blocaje. În funcție de complicații, apare disfagia, diareea, balonarea, sațietatea precoce, uneori greață și vărsături – toate vă afectează aportul nutrițional într-un fel sau altul.
De asemenea, se poate întâmpla ca anumite tratamente tumorale (radio- și/sau chimioterapie) sau intervenții chirurgicale să conducă la reducerea aportului de alimente sau la o utilizare modificată a nutrienților, din cauza efectelor secundare.
O spirală periculoasă
În consecință, este posibil să doriți să mâncați, dar să nu puteți. Nu subestimați această situație mai ales atunci când cântarul arată că slăbiți din ce în ce mai mult. Pierderea neintenționată în greutate înseamnă o toleranță redusă la tratament și o scădere a calității vieții.
Există o diferență crucială între pierderea în greutate la pacienții cu cancer și pierderea în greutate, conștientă și voită, în cazul unei persoane sănătoare. Depinde mai puțin de aportul total de calorii și mai mult de caracteristicile metabolice modificate. De aceea pierdeți mai ales masa musculară, în loc de grăsime.
1. Schimbările metabolice
Cancerul poate provoca modificări ale metabolismului. Organismul răspunde la tumoră într-un mod similar cu apariția unui corp străin sau a unei răni și inițiază un mecanism de apărare, utilizând anumite componente nutriționale în mod diferit decât atunci când era sănătos. Tumora provoacă o modificare a metabolismului carbohidraților, grăsimilor și proteinelor. Ca urmare, corpul dumneavoastră are nevoie de mai multe proteine și poate metaboliza mai multe grăsimi. În același timp, citokinele (produse de tumora însăși) reduc foamea și apetitul. Din cauza inflamației, apetitul este, de asemenea, diminuat și atunci începe riscul de a dezvolta cașexie.
2. Tipul de cancer
Riscul de malnutriție depinde și de tipul de cancer. Pacienții cu o formă de cancer gastrointestinal superior (cancer esofagian, gastric, pancreatic), hematologic, cap/gât și cancer pulmonar au cel mai mare risc, în timp ce cancerele hormono-dependente (cum ar fi cancerul de sân și cancerul de prostată) sunt rareori legate de malnutriție. În plus, și stadiul cancerului influențează riscul de malnutriție. Cu cât boala este mai avansată, cu atât este mai mare riscul de a dezvolta malnutriție.
3. Tratamentul tumorii
Radiațiile și chimioterapia sau intervențiile chirurgicale pot interfera cu aportul alimentar. Simțul gustului este adesea alterat. Pot apărea greața și intoleranțele alimentare. Mulți pacienți suferă și de anorexie care poate fi cauzată de tratament.
4. Vârsta
Pacienții geriatrici, în general, prezintă un risc mai mare de malnutriție, deoarece aportul lor alimentar adesea nu este adecvat din cauza simptomelor legate de vârstă, cum ar fi gustul redus. Nu numai că pacienții geriatrici prezintă un risc mai mare de malnutriție, ci și un risc mai mare de cancer.
Având în vedere faptul că proporția persoanelor de peste 60 de ani crește mai rapid decât orice altă grupă de vârstă, putem înțelege de ce numărul bolnavilor de cancer crește continuu. Deci, dacă sunteți un pacient cu cancer de peste 60 de ani, trebuie să fiți deosebit de atenți la apetitul, greutatea și alți factori menționați mai sus.
5. Alți factori
Există și alte motive pentru malnutriție la pacienții cu cancer, cum ar fi:
- Depresie
- Obezitate preexistentă (IMC> 30)
- Fumători/foști fumători
- Incapacitatea de a desfășura activități de muncă cel puțin jumătate din orele de activitate
Un cerc vicios
Pierderea în greutate poate modifica, de asemenea, compoziția corpului. Nu pierdeți pur și simplu grăsime, ci, acum, și masa musculară într-o măsură substanțială. În același timp, organismul reține adesea mai multă apă. Aceste schimbări corporale nu se reflectă prea mult pe cântar. Cu toate acestea, dacă sunteți afectat, s-ar putea să vă simțiți slabi și să nu vă mai simțiți la fel de abili. Calitatea vieții are de suferit, precum și dorința de a mânca. Corpul devine din ce în ce mai slab, pofta de mâncare scade – este un cerc vicios.
Dacă toate acestea nu sunt contracarate la timp, pacienții riscă să se găsească într-o spirală descendentă nefastă: Anorexia accelerează pierderea în greutate și aceasta intensifică deficitele, care din nou intensifică letargia... Este greu să ieșiți din acest acest cerc vicios, dar este fundamental să o faceți pentru recăpătarea forței.